floreijn-slider-05
floreijn-slider-07
floreijn-slider-11
11-09-2015

Wat weten wij na Prinsjesdag over de zorgverzekering in 2016?

Op Prinsjesdag maakt de regering drie dingen bekend die te maken hebben met de zorgverzekering in 2016:

 • De zorg in de basisverzekering
 • De hoogte van het eigen risico
 • De rekenpremie voor zorgverzekeraars

Basisverzekering
Op Prinsjesdag maakt de regering bekend welke zorg volgend jaar in de basisverzekering zit. Ieder jaar bepaalt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de vergoedingen in de basisverzekering. Dit gaat in overleg met de Tweede Kamer. Het Zorginstituut Nederland adviseert de minister en de Tweede Kamer over het nieuwe basispakket.

Advies
Het Zorginstituut baseert het advies op eigen berekeningen en overwegingen. Wel staat bij het advies wat zorgverleners, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties van de plannen vinden. Inmiddels is er vooroverleg geweest met de minister. Hieruit valt op te maken dat er voor volgend jaar geen grote wijzigingen worden verwacht.

Verplicht eigen risico
Op Prinsjesdag maakt de minister bekend wat het verplicht eigen risico volgend jaar wordt. De minister bepaalt het eigen risico aan de hand van een rekenmethode die al wordt gebruikt sinds 2005. De afgelopen jaren is het verplicht eigen risico steeds gestegen. Dat komt omdat de kosten van de zorg in Nederland zijn gestegen. Hoe hoger de zorgkosten, hoe hoger het verplicht eigen risico. Zorgverzekeraars regelen de betalingen van het eigen risico. Maar zij hebben geen invloed op de hoogte van het verplicht eigen risico.

Rekenpremie
Op Prinsjesdag maakt de regering de rekenpremie voor zorgverzekeraars bekend. De rekenpremie is het vaste bedrag dat zorgverzekeraars volgens de minister aan al hun verzekerden moeten vragen om ongeveer de helft van alle zorgkosten in Nederland te dekken. Werkgevers storten gezamenlijk de andere helft. De rekenpremie storten de verzekeraars in het Zorgverzekeringsfonds. Vanuit het Zorgverzekeringsfonds krijgen de verzekeraars dan een bedrag om de zorg van hun verzekerden te betalen. Het bedrag dat verzekeraars krijgen hangt af van de kenmerken van hun klanten. Het Zorgverzekeringsfonds houdt daarbij rekening met: 

 • de leeftijd;
 • het inkomen;
 • de gezondheid.

Uiteindelijke premie
De rekenpremie is de basis van de premie die de werknemer uiteindelijk gaat betalen. Een stijging van de rekenpremie nemen zorgverzekeraars dus mee in hun uiteindelijke premie. Bovenop de rekenpremie komt de premieopslag die zorgverzekeraars zelf bepalen. Zij berekenen de opslag op basis van verwachte organisatiekosten, verwachte resultaten en hun financiële reserves. De premieopslag verklaart waarom u bij de ene zorgverzekeraar meer premie betaalt dan bij de andere.

Zodra de rekenpremie bekend is, berekenen zorgverzekeraars de premie voor 2016. In november maken zij de premie bekend.

Ook interessant

 • 05-12-2018

  Wat heb je als werkgever te maken met de zorgverzekering van jouw werknemers?

  December is de maand waarin zorgverzekeraars via allerlei media je proberen te verleiden om over te stappen. De concurrentiestrijd is hevig. En de nadruk ligt veelal op prijs en dekkingen. Maar wat heb je als werkgever te maken met de zorgverzekering van jouw werknemers? Alles, als je verzuim wilt terugdringen, budget wilt voor preventie en zorgkosten wilt ontdubbelen.

 • 20-09-2018

  Prinsjesdag 2018: Vertrouwen in de toekomst

  In zijn Troonrede gaf Koning Willem-Alexander onder meer aan dat de economie in 2019 voor het zesde jaar op rij groeit. En dat de werkloosheid daalt naar een historisch laag niveau van 3,5 procent. Meer mensen moeten concreet merken dat het goed gaat: thuis, op het werk en in de wijk. Volgend jaar verbetert de koopkracht voor bijna iedereen. Lees hier een selectie van hoofdlijnen van de voorstellen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde.

   

Onze diensten & oplossingen:

Pensioen controle

Wij bieden volledige narekening en controle van pensioenafspraken. Op basis van Performance Related Fee.

Pensioen consultancy

Ons advies kenmerkt zich door complexe materie eenvoudig en begrijpelijk te maken. 

Pensioen beheer

U kunt pensioenbeheer volledig aan ons uit besteden. Of gebruik maken van onze dienst als “4 ogen principe”.

Juist! Communicatie

Wij helpen werkgevers bij het bieden van persoonlijk financieel totaalinzicht aan werknemers.

 

 

Zorg & Arbeids-ongeschiktheid

Wij realiseren inkoop-voordelen, effectiever claimbehandeling en re-integratie.