m-p-linkedin
25-03-2016

Alsnog flexibele regeling voor pensioendeelnemers met vaste uitkering

Pensioendeelnemers die in het recente verleden een vaste uitkering hebben aangekocht, krijgen alsnog de mogelijkheid om te kiezen voor een variabele uitkering. Staatssecretaris Klijnsma en het Verbond van Verzekeraars hebben dat met elkaar besproken. Dit biedt mensen die in de periode 1 januari 2014 tot 8 juli 2015 een nieuwe kans. Zij kochten toen een pensioen in en hebben toen geen gebruik kunnen maken van de pensioenknip.

Pensioenverzekeraars gaan de mogelijkheid openen nu de initiatiefwet Verbeterde premieregeling in de Tweede Kamer is aangenomen. Uit een studie is gebleken dat het omzetten van reeds lopende contracten naar nieuwe contracten met een variabele uitkering onder een aantal voorwaarden voordeel voor de deelnemer kan opleveren. De initiatiefwet wordt naar verwachting 1 juli 2016 van kracht en biedt deelnemers met een premie- of kapitaalovereenkomst de keuze tussen een levenslange vaste uitkering of een variabele uitkering. Dit alternatief biedt kans op een beter pensioenresultaat, mits de deelnemer bereid is ook na pensionering beleggingsrisico te dragen. In afwachting van dit alternatief is 8 juli 2015 een tijdelijke ‘pensioenknip’ ingevoerd. Die biedt deelnemers die vanaf die datum met pensioen gaan, de kans op termijn te kiezen voor een variabele uitkering.

Een uitzondering
In het algemeen is het openbreken van lange termijnovereenkomsten zoals een ingegane pensioenuitkering hoogst onwenselijk. Een deelnemer moet er namelijk op kunnen vertrouwen dat een verzekeraar in goede en in slechte tijden haar garanties kan nakomen. Maar vanwege de bijzondere omstandigheid dat in de periode tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015 geen pensioenknip mogelijk was, adviseert het Verbond van Verzekeraas nu zijn leden voor deze groep gepensioneerden een uitzondering te maken.

De betreffende gepensioneerden krijgen de mogelijkheid het al ingegane vaste pensioen alsnog om te zetten naar een variabele uitkering. Daarvoor moet het bestaande pensioen ‘contant’ worden gemaakt en kan het daarmee verkregen kapitaal benut worden voor een variabele uitkering volgens de nieuwe wetgeving. Uit de eerder genoemde studie blijkt dat dit alternatief interessant kan zijn voor deelnemers die bereid zijn zo’n twaalf à twintig procent van de beleggingsmix in aandelen aan te houden.

Optimaal informeren
Het Verbond zal de komende maanden in nauw overleg met AFM en DNB en de betrokken ministeries verder invulling geven aan de manier waarop het alternatief zal worden aangeboden. Zo wil het Verbond van Verzekeraars in samenspraak met beide toezichthouders onder meer bepalen hoe deelnemers optimaal kunnen worden geïnformeerd zodat de omzetting – indien door de klant gewenst – niet tot onverwachte teleurstellingen leidt. Staatssecretaris Klijnsma zal de Tweede Kamer voor het zomerreces informeren over de invulling van de voorwaarden waaronder het alternatief zal worden aangeboden.​

Bron: Verbond van Verzekeraars

Ook interessant

  • 08-10-2019

    Söderberg & Partners verwerft aanmerkelijk belang in RIVEZ

    Söderberg & Partners heeft een aanmerkelijk belang genomen in RIVEZ Assurantiën & Risicobeheer. Het Zweedse bedrijf zet hiermee haar strategische expansie in Nederland voort.

  • 09-07-2019

    Floreijn lanceert Flow

    Floreijn introduceert Flow, als toevoeging op de huidige marktvergelijking van pensioenuitvoering. Naast de harde factoren van geoffreerde premie, dekking, voorwaarden maakt Flow de zachtere kant van pensioenuitvoering zichtbaar.

Onze diensten & oplossingen:

Pensioen controle

Wij bieden volledige narekening en controle van pensioenafspraken. Op basis van Performance Related Fee.

Pensioen consultancy

Ons advies kenmerkt zich door complexe materie eenvoudig en begrijpelijk te maken. 

Pensioen beheer

U kunt pensioenbeheer volledig aan ons uit besteden. Of gebruik maken van onze dienst als “4 ogen principe”.

Pensioen Communicatie

Wij helpen werkgevers bij het bieden van persoonlijk financieel totaalinzicht aan werknemers.

 

 

Zorg & Arbeids-ongeschiktheid

Wij realiseren inkoop-voordelen, effectiever claimbehandeling en re-integratie.