floreijn-slider-05
floreijn-slider-07
floreijn-slider-11
03-02-2017

Wat te doen bij medische kosten in het buitenland?

Het kan altijd gebeuren dat je medische kosten maakt in het buitenland. Het is natuurlijk niet te hopen, maar mocht het gebeuren is het handig om te weten wat je moet doen.

Spoedeisende zorg met EHIC
Nederland heeft met veel Europese landen (en Australië) afspraken gemaakt over spoedeisende medische kosten. Voor deze landen is het mogelijk om een Europese verzekeringskaart oftewel een European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen bij je zorgverzekeraar.

Met een EHIC heb je tijdens tijdelijk verblijf in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg volgens de wet- en regelgeving van het land waar je verblijft. Op vertoon van de EHIC worden de kosten direct ingediend bij de verzekeraar en hoef je de kosten niet voor te schieten. Het kan zijn dat er geen volledige vergoeding is. De eigen bijdrage komt voor eigen rekening. Deze eigen bijdrage kan je dan eventueel weer declareren op je aanvullende verzekering en/of reisverzekering, als dit onder de dekking van je verzekering valt.

Op de website van je zorgverzekeraar of www.ehic.nl kan je terugvinden in welke landen de EHIC geldig is en de EHIC aanvragen.

Spoedeisende zorg zonder EHIC
Het kan zijn dat je geen EHIC hebt of in een land verblijft waar de EHIC niet geldig is. Bij noodgevallen en bij hoge medische kosten, zoals ernstige ziekte of opname in een ziekenhuis, moet je zo snel mogelijk contact (laten) opnemen met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. De alarmcentrale helpt je dan verder. Het telefoonnummer staat altijd op de zorgpas van je zorgverzekeraar. Soms moet je de zorgkosten voorschieten en later declareren bij je zorgverzekeraar.

Bij lagere kosten die je zelf kán voorschieten, zoals een apotheek bezoek, hoef je geen contact op te nemen met de alarmcentrale. Deze kosten betaal je dan eerst zelf en declareer je later weer bij je zorgverzekeraar.

Spoedeisende medische kosten in het buitenland zonder EHIC wordt maximaal vergoed tot het in Nederland geldende tarief. Als de kosten in het land waar je verblijft hoger zijn dan kan een aanvullende verzekering en/of reisverzekering dit eventueel weer aanvullen, afhankelijk van de dekking van je verzekering(en).

Niet spoedeisende zorg
Vanuit je zorgverzekering ontvang je ook voor niet-spoedeisende zorg in het buitenland een vergoeding tot maximaal in het Nederland geldende tarief. Dit is van tevoren geplande zorg, als er bijvoorbeeld een lange wachtlijst is in Nederland. Je kan natuurlijk ook een andere reden hebben om in het buitenland geholpen te worden.

Als je zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener in het buitenland, wat vaak zo is, moet je altijd vooraf akkoord krijgen van je zorgverzekeraar. Bij niet spoedeisende zorg raden we je aan om altijd van tevoren contact op te nemen met je zorgverzekeraar, voordat je medische kosten maakt. 

Our services & solutions

Pension Auditing

We offer a complete recalculation and inspection of the pension agreements

Pension Consultancy

We make sure you have grip on your pension schemes by presenting it in an understandable way

Pension Management

You can outsource your pension management to us. Or you can use our service as a ‘double check principle’

Pension Communication

You fulfill your duty of care and regulatory requirements, with our complete solution.

Health Care - & Disability Plans

We realize purchasing benefits, effectivity of claim processing & reintegration