floreijn-slider-05
floreijn-slider-07
floreijn-slider-11
01-12-2014

Haal meer uit uw collectieve zorgverzekering

Zorgverzekeraars hebben de premies en dekkingen voor 2015 bekend gemaakt. De concurrentiestrijd is ook dit jaar weer hevig. De nadruk komt steeds meer op prijs te liggen. Maar wat heeft u als werkgever te maken met de zorgverzekering van uw werknemer? Alles, als u verzuim wilt terugdringen, budget wilt voor preventie en kosten wilt ontdubbelen.

De meeste werkgevers hebben een collectieve zorgverzekering afgesloten met een zorgverzekeraar voor hun werknemers. Hierdoor kunnen werknemers profiteren van een afgesproken korting en veelal een uitgebreidere dekking op de aanvullende verzekeringen. Denk aan meer behandelingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, ten opzichte van dezelfde aanvullende verzekering die iemand individueel afsluit.

Wat heeft u er aan als werkgever? 
Veel bedrijven bieden een collectief zorgcontract aan met als enige reden: korting voor werknemers. Een werkgever kan veel meer halen uit zo’n collectief, bijvoorbeeld voor ziektepreventie en bij verzuim. De werkgever kan namelijk bij verzuim, kosten afwentelen op de zorgverzekeraar of de inkoopkracht van de zorgverzekeraar gebruiken voor preventieprogramma´s, dit veelal ongeacht waar een werknemer is verzekerd. Bovendien kan zij snelle toegang tot de zorg garanderen. Zodoende komen uw werknemers eerder terug in het arbeidsproces. Uw zorgverzekeraar is graag bereid om mee te financieren in het terugdringen van verzuim. 

Denk er bij naderende langdurige uitval ook altijd aan om de arbeidsongeschiktheidsverzekeraar (als belanghebbende) te betrekken. Ook die is vaak bereid mee te financieren op interventies. Ditzelfde geldt voor de pensioenverzekeraar of –fonds, die bij premievrijstelling in verband met arbeidsongeschiktheid, ook een belang heeft, bij het aan het werk houden van uw werknemers. Door slim samen te werken met verzekeraars, realiseert u aanzienlijke besparingen op uw verzuim- en arbeidsongeschiktheidskosten.

Waar moet op gelet worden bij de keuze voor een basisverzekering?
Uw werknemer heeft meer keuze dan ooit te voren. En waarom zou hij niet voor de laagste prijs gaan? De dekking in de basisverzekering is namelijk voor iedereen in Nederland gelijk. Maar voor u als werkgever schuilt daar nu juist het gevaar. Want de achterliggende voorwaarden verschillen veelal enorm van elkaar.

Bij de meeste verzekeraars hebben uw werknemers keuze uit drie verschillende basisverzekeringen:

  1. Restitutiepolis: hierbij is uw werknemer vrij om naar de zorgverlener van zijn keuze te gaan. En krijgen ze een vaste vergoeding (veelal 100%).
  1. Naturapolis: hierbij dient uw werknemer naar een zorgverlener te gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Gaat uw werknemer naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt hij een deel van de zorgkosten zelf. 
  1. Budget Naturapolis: hierbij dient uw werknemer naar een zorgverlener te gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Gaat uw werknemer naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt hij, ten opzichte van de hiervoor benoemde naturapolis, een nog groter deel van de zorgkosten zelf.

De goedkoopste basisverzekeringen zijn dus veelal budget naturapolissen. Als uw werknemer hiervoor kiest is het onder andere van belang om te kijken welke zorgverleners de verzekeraar heeft gecontracteerd. Zo worden er budget naturapolissen aangeboden waarbij uw werknemer slechts de keuze heeft uit een zeer beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen in Nederland. Een budget naturapolis kan een prima keuze zijn, mits uw werknemer er maar goed over nagedacht heeft.

Waar moet op gelet worden bij de keuze voor een aanvullende verzekering?
Verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan voor zorg die niet onder de basisverzekering valt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan fysiotherapie, tandarts, brillen, contactlenzen enzovoort.

Verzekeraars hebben vaak verschillende pakketten met aanvullende verzekeringen. De goedkopere pakketten hebben een beperktere dekking dan de meest uitgebreide pakketten.

Bij het bepalen welk aanvullend pakket het beste bij uw werknemer past, is het van belang om te kijken naar:

  • Welke zorg verwacht uw werknemer nodig te hebben of wilt uw werknemer in ieder geval verzekerd hebben?
  • Wat is de maximale vergoeding die uw werknemer krijgt voor de zorg en is die vergoeding voldoende?
  • Wordt uw werknemer zonder medische keuring of wachttijd geaccepteerd?

Our services & solutions

Pension Auditing

We offer a complete recalculation and inspection of the pension agreements

Pension Consultancy

We make sure you have grip on your pension schemes by presenting it in an understandable way

Pension Management

You can outsource your pension management to us. Or you can use our service as a ‘double check principle’

Pension Communication

You fulfill your duty of care and regulatory requirements, with our complete solution.

Health Care - & Disability Plans

We realize purchasing benefits, effectivity of claim processing & reintegration